Optimera bilderna på din webbplats

I den här artikeln kommer vi att gå igenom stegen för att optimera bilderna på din webbplats så att de blir mer användarvänliga och laddar snabbare.

Dela

Optimera bilderna på din webbplats

I dagens digitala värld är en av de viktigaste faktorerna för att förbättra användarupplevelsen på din webbplats att ha högkvalitativa bilder. Men det är inte alltid så enkelt som att bara lägga upp en bild och sedan vänta på att besökarna ska komma strömmande in. För att optimera dina bilder på webbplatsen behöver du tänka på flera faktorer, inklusive storlek, filtyp och hur de visas på sidan.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom stegen för att optimera bilderna på din webbplats så att de blir mer användarvänliga och laddar snabbare. Vi kommer också att titta på hur du kan förbättra din sökmotoroptimering genom att använda korrekt bildoptimeringstekniker.

Varför är bildoptimering viktigt?

Innan vi tittar på hur , låt oss ta en titt på varför det är så viktigt. Det finns flera faktorer som påverkar användarupplevelsen när det gäller bilder, inklusive:

   • Hastighet: Om bilderna på din webbplats tar för lång tid att ladda kommer besökarna snabbt att bli frustrerade och söka sig till en annan webbplats.

   • Sökmotoroptimering: Genom att optimera dina bilder på rätt sätt kan du förbättra din webbplats ranking på sökmotorer som Google.

   • Användarupplevelse: Att ha högkvalitativa bilder på din webbplats kan bidra till att förbättra användarupplevelsen och öka konverteringar.

  Med dessa faktorer i åtanke, låt oss ta en titt på hur du optimerar dina bilder för att få ut det mesta av dem.

  Steg för att optimera bilderna på din webbplats

  Följ dessa steg för att optimera dina bilder på din webbplats:

  1. Välj rätt bild

  Det första steget i att optimera dina bilder är att välja rätt bild. För att göra det behöver du förstå vilken typ av bild som fungerar bäst på din webbplats. Tänk på följande faktorer:

    • Bildens syfte: Vilket syfte har bilden på din webbplats? Är det en produktbild eller en bannerbild?

    • Bildens dimensioner: Vilka dimensioner fungerar bäst för dina bilder?

    • Bildens kvalitet: Vilken kvalitet fungerar bäst för dina bilder?

   När du väljer rätt bild minskar du risken för att behöva göra stora ändringar senare i processen.

   2. Komprimera dina bilder

   Ett annat steg i att optimera dina bilder är att komprimera dem. Komprimering innebär att du minskar filstorleken på din bild utan att påverka kvaliteten för mycket. Genom att göra det kommer bilderna att ladda snabbare på din webbplats.

   3. Använd rätt filtyp

   När du laddar upp en bild på din webbplats kan du välja mellan flera olika filtyper, inklusive JPG, PNG och GIF. Det är viktigt att välja rätt filtyp för din bild, eftersom olika filtyper kan ha olika storlekar och kvaliteter.

   JPG: används ofta för fotografier och har en hög kvalitet med en komprimeringsnivå som kan justeras för att få en balans mellan kvalitet och filstorlek.

   PNG: används ofta för grafik och text, och har fördelen av att kunna ha en transparent bakgrund och fungerar därför väl för logos och ikoner.

   GIF: används ofta för enklare grafik som rörliga bilder, animationer och ikoner.

   4. Optimering av alt-taggar

   Alt-taggar är viktiga för både användarupplevelse och sökmotoroptimering. Alt-taggar beskriver bilden för personer med nedsatt syn och fungerar som en backup om bilden inte kan laddas. Du kan också använda alt-taggar för att inkludera sökord som förbättrar din webbplats SEO.

   5. Använd rätt storlek på bilderna

   Storleken på dina bilder är också en viktig faktor när du optimerar för din webbplats. Större bilder kan ta längre tid att ladda, vilket kan påverka användarupplevelsen negativt.

   För att optimera bilderna för storlek, behöver du:

     • Skala ner storleken på bilden till den önskade storleken

     • Använda rätt filformat

     • Komprimera bilden

    6. Placera bilderna på rätt plats

    Var du placerar dina bilder på webbplatsen påverkar också användarupplevelsen och SEO. Du bör placera dina bilder på platser där de ger mest värde för besökaren, t.ex. produktsidor, testimonials, och blogginlägg.

    7. Använd bildnamn och URL-struktur för SEO

    Namnet på din bild och URL-strukturen påverkar också din webbplats SEO. Att inkludera sökord i bildenamnet och i URL-strukturen kan förbättra dina chanser att ranka högre på sökmotorer.

    8. Använd en CDN för att ladda bilderna snabbare

    En Content Delivery Network (CDN) kan förbättra laddningstiden för dina bilder genom att placera dem på servrar runt om i världen och ladda dem från den närmaste platsen. Detta kan förbättra användarupplevelsen och minska risken för långa laddningstider.

    9. Testa dina bilder

    Slutligen, efter att du har optimerat dina bilder, är det viktigt att testa dem för att se om de fungerar som de ska. Du kan använda verktyg som PageSpeed Insights eller GTmetrix för att testa laddningstiden för dina bilder

    Att optimera bilder på din webbplats är viktigt för både användarupplevelse och sökmotoroptimering. Genom att använda rätt filtyper, optimera alt-taggar, använda rätt storlek på bilder, placera dem på rätt plats, använda bildnamn och URL-struktur för SEO, använda en CDN och testa dina bilder, kan du förbättra din webbplats prestanda och rangordning på sökmotorer.

    Vanliga frågor –  Optimera bilderna på din webbplats (FAQ)

      1. Vilken filtyp är bäst för fotografier? JPG är vanligtvis den bästa filtypen för fotografier.
      2. Vilken filtyp är bäst för ikoner och logotyper? PNG och WEBP är vanligtvis den bästa filtypen för ikoner och logotyper på grund av dess förmåga att ha en transparent bakgrund.
      3. Kan jag använda en bild som är för stor för min webbplats? Nej, det är inte rekommenderat att använda bilder som är för stora för din webbplats eftersom det kan påverka laddningstiden och användarupplevelsen negativt.
      4. Hur kan jag förbättra mina bilders SEO? Du kan förbättra dina bilders SEO genom att inkludera sökord i bildnamn och URL-struktur, och genom att optimera alt-taggar.
      5. Vad är en CDN och hur fungerar det? En Content Delivery Network (CDN) är en tjänst som distribuerar innehåll (inklusive bilder) från servrar runt om i världen för att förbättra laddningstiden och användarupplevelsen.